www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2020. augusztus SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2020.08.05.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

PASSPORT CONTROL HÍREK

2011.05.16. 9:37

TEHETSÉGDÍJAT KAPOTT CANNES-BAN ZOMBORÁCZ VIRÁG - Hirado.hu híre


"A magyar rendező-forgatókönyvíró Utóélet (Afterlife) című forgatókönyvének kiindulópontja egy rossz apa-fiú viszony. A lelkész apa halála után kísértetként jelenik meg saját temetésén. " - szólt tegnap este a Hirado.hu híre, amelynek részletei alant olvashatók.

De a MEDIAWAVE-ek számára Virág kicsit többet jelent. Induló viharban toppant be a régi barát megszeppent lányával a MEDIAWAVE Nyári Film Táborába. 2004-et írtak akkor. Majd jött többször is. És szaporodtak a filmek, melyekből már előbukkant a tehetség (Isten háta mögött /2004/, Tranzakcióanalízis /2005/, Almáskert /2006/. Préda /2007/. (A címre kattintva megtekinthetők.) Utóbbi már a a MEDIAWAVE PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film Műhelyében készült, a kurdok lakta Kelet-Törökoszágban. Közben végezte a filmművészetit. 2007-2010 között a MEDIAWAVE Fesztivál filmprogramját szelektáló előzsűri tagja. A MEDIAWAVE 2010-en, a MEDIAWAVE FILM FORUM keretében - társaival, Fiction Science Lab  - scripdoktori segítséget nyújt fiatal alkotóknak. A 2010-es nyári filmtáborban (Passport Control 19.) társaival a forgatókönyvíró műhelyt vezeti. Az idei fesztiválunk rövidfilmversenyében szerepel "Valami kék" című kisjátékfilmje.

 

A magyar Zomborácz Virág és a svéd Hanna Sköld átvette az Európai Unió MEDIA Európai Tehetség nevű díját vasárnap Andrulla Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztostól a 64. Cannes-i Filmfesztiválon.

Ezer játékfilmterv érkezett

A magyar rendező-forgatókönyvíró Utóélet (Afterlife) című forgatókönyve és a Granny’s Dancing on the Table című svéd filmterv megosztva kapta az elismerést, amelyet az Európai Unió MÉDIA programja által támogatott projektek közül a legkiválóbb európai vonatkozású filmtervnek ítéli oda minden évben az Európai Bizottság.
Az EU gyártás-előkészítési pályázatára mintegy ezer játékfilmterv érkezett a programban részt vevő országokból. A pontozásos rendszerben először lett magyar filmterv az egyik legjobb. Az elismerés mellett a készülő alkotás 40 ezer eurós támogatáshoz is jut a programból.

Andrulla Vasziliu megfogalmazása szerint az idei díjat két "rendkívüli" forgatókönyvíró kapta. A ciprusi biztos abbéli reményét fejezte ki, hogy a két fiatal rendező filmjeit hamarosan bemutatják majd a cannes-i fesztiválon.

Ősszel kezdődne a forgatás

A forgatókönyvíróként végzett Zomborácz Virág diplomamunkájából Utóélet (Afterlife) címmel ősszel szeretné elkezdeni forgatni első nagyjátékfilmjét, amely egy zárt vidéki világban játszódik, tele groteszk helyzetekkel. A történet kiindulópontja egy rossz apa-fiú viszony, amely a lelkész apa halála után új fordulatot vehet azzal, hogy az elhunyt kísértetként jelenik meg saját temetésén.

Az elsőfilmes alkotó a film producerével, a KMH Filmet képviselő Pusztai Ferenccel együtt vette át a díjat. A KMH filmjei eddig is nagy sikerrel szerepeltek szakmai fórumokon és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválokon is. A műhelyben többek között olyan alkotások készültek, mint Kocsis Ágnes első játékfilmje, a 2006-os Friss levegő és az idei filmszemle fődíjas Pál Adrienn. Mindkettőt a cannes-i filmfesztiválon láthatta először a nemzetközi publikum, s az utóbbi elnyerte Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is. A KMH Film állt Gigor Attila játékfilmrendezői debütálása, A nyomozó mögött is, amely Karlovy Varyból indult fesztiválkörútjára.

Még csak innen van pénz

Pusztai Ferenc elmondta: a film költségvetéséből egyelőre még csak a MEDIA programból megítélt támogatás áll rendelkezésre, miután magyar oldalról az elmúlt másfél évben egyetlen filmes sem juthatott pénzhez. A 40 ezer eurós összeg az előkészítési munkálatokra (helyszínkeresés, szereplőválogatás, jogdíjak) és egy úgynevezett pilot elkészítésére lesz elegendő, amelyet a potenciális külföldi finanszírozóknak lehet majd bemutatni. A producer nagy örült annak, hogy a magyar döntéshozók is eljöttek a díjkiosztásra, s bízik abban, hogy az uniós elismerés hatására Zomborácz Virág projektjének esélye lesz hazai támogatásokhoz is hozzájutni.

Az ünnepélyes átadón megjelent Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára és Andrew Vajna kormánybiztos.

 

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK