www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2018. június PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2018.06.20.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-41. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: FELHÍVÁS - PC 39 - NYÁRI BEREK - " Mediawave Nyári Művészeti és Közösségi Tábor, Somogyfajsz, 2016. július 17-24. :: "LASSÚ VÍZ..." IDEOLÓGIA

 

A műhely a Mediawave által 2016-ban elindított "lassú víz..." mozgalom része, amely a napjainkra egyeduralkodóvá vált, fogyasztás- és üzletcentrikus, tömegalapú fesztiválformákhoz képest a személyességre és közösségre építő, civil és nonprofit (közszolgálati) "együttlevési" formák keresésével, újraélesztésével, újraértelmezésével próbál bajlódni. Legyenek azok művészeti vagy közösségi alapúak. Mert több hagyományőrző forma munkál bennünk ősi ösztönként, kezdve a batyus összejövetelektől, a kalákán át a házibulik szokásrendszeréig. Amelyek összefoglaló szemléleti modellje az, hogy ki-ki tehetségéhez, lehetőségeihez mérten tesz bele munkát, fogyasztási cikkeket és esetleg anyagiakat a közös jó érzés kialakításába. Azaz - fontos - nem megvásárol egy szolgáltatást! Feltett szándékunk eme hagyományok újraértelmezett felélesztése. Azok jöjjenek közénk, akik részt szeretnének venni egy ilyen kísérletezésben!


Egy kicsit líraibb megfogalmazás a "lassú víz..." mozgalomról:
"...De néha a távolban, vidéken, a végeken meg-megdördül az ég. Kövér esőcseppek tisztítják, frissítik, mossák le az aszály után mindenre rárakódott vastag porréteget. Erecskék és patakocskák bukkannak elő, csörgedeznek, keresve az utat, a közös medret. Egyre egyértelmübb ellenáramlatot mutatva a magyar fesztiválvilág növekedéskényszeres, többségében üzleti irányba elcsúszott, egyre inkább egy mintát utánzó, ezzel saját kardjába dölő kényszerpályája ellenében." /Hartyándi Jenő, 2015/

 

A „lassú víz” egy új/régi közösségi együttlétforma kialakítására/visszahozására tesz kísérletet. Mozgalmat, ellenáramlatot indítva a tömeg és fogyasztásalapú formák egyre erősödő túlsúlya ellenében. Az „ipari” helyett a „kézműves” szervezést és megvalósítást tartjuk követendőnek. A 25 éves Mediawave „melléktermékeként”, a Szelektív 2010-ben, Őriszentpéteren indult, majd 2011-2015 között az Ördögkatlan Fesztivál keretében. 2016-tól új helyszínünk a somogyfajszi kastély és a környező természetvédelmi terület. Cél: művészetközvetítés és közösségépítés, a természetben/természettel élés gyakorlása.

 

A „lassú víz…” egy fesztiválújító mozgalom indító lépése. Tele újszerű művészetközvetítési, közösségépítési és környezettudatos megoldási kísérletekkel. Az utóbbi tíz évben létrejövő - jól szervezett iparvállalatok mintájára működő-formákkal szemben előtérbe helyezzük a „kézműves-szervezésű” formát. Feléleszteni szándékozzuk a rendezvény eredendően „közösségi ünnep” tartalmát. A passzív, búcsúi bámészkodó és fogyasztó hozzáállással szemben központba emeljük az aktív, együtt alakító, közösen létrehozó szemléletet. „Közönség helyett közösséget!”, „növelés helyett nevelni!” szeretnénk.
 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK