www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2018. december SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2018.12.13.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

:: MEDIAWAVE' 2007 :: Árverés - 2007

MEDIAWAVE ÁRVERÉS

GYŐR, 2007. április 3. (kedd) 12:00
Rómer Ház Hrabal Mozi, Premier terem

A MEDIAWAVE’2007 Fesztivál támogatókat keres egyes hazai és nemzetközi zenei és egyéb programjai, valamint azok hátterének biztosítására, ezzel próbálva kiegészíteni a magyar kultúra támogatási rendszerből fakadó pénzügyi réseket. A fesztivál ismét kísérletet tesz egy új típusú kulturális mecenatúra megvalósítására, amelyben a rendezvénnyel szimpatizáló cégek egyes produkciók megvalósulása mögé állhatnak. Cserébe a koncert az ő nevükhöz kötődik, szerepelnek a reklámanyagokban, jegyeket kapnak munkatársaik számára és támogatásuk adójóváírására is lehetőség nyílik, mivel közhasznú szervezet támogatásáról van szó. Olyan cégek jelentkezését is várjuk, akik a fesztiválra érkező vendégek ellátásával kapcsolatban tudnak nekünk segítséget nyújtani (étel, ital, egyéb terméktámogatás, stb).
Információ: Csete Orsolya, email: orsi@mediawave.hu, mobil: 20/995-00-09

AZ ÁRVERÉS ÁPRILIS 20-IG FOLYTATÓDIK AZ INTERNETEN!

Az árverezendő együttesek és egyéb támogatható tevékenységek, programok listája tematizálva itt található meg:
jazz - improvizatív zene
MIÉRT KELL ÁRVEREZNI?


Az árverezés figyelemfelkeltés és annak eredménye társadalmi teszt. Figyelemkeltés a magyar kultúratámogatás helyzetére és egyben kezdeményezés egy európai típusú mecénási rendszer kialakítására.

Az általánosságokon túl, a következőkben részletezzük, hogyan is áll egy európai rangú, nemzetközi hírű fesztivál háttere nem sokkal (kb. 1 hónap) a kezdés előtt. Amelyből kiderül, hogy a nemzetközi támogatásokon kívül gyakorlatilag egyetlen konkrét hazai pénzügyi forrás sem látszik konkrétan ebben az időszakban. Érdekes probléma, hogy miért fontosabb és rangosabb a fesztivál nemzetközi szinten, mint itthon.A FESZTIVÁL CÉLJA, ELÉRT EREDMÉNYEI

Érdemes megvizsgálni mi a MEDIAWAVE Fesztivál – önként vállalt – célját, lévén civil szervezet.

Több mint 17 éve fogalmazódott meg győri civilekben, értelmiségiekben, művészetekkel foglalkozókban, a rendszerváltás előtti hangulatban, próbálván levetkőzni az eurázsiai és feudális maradványként felfogható vidéki kisebbrendűségi szemléletet, hogy minden, ami komoly és rangos az csak külföldön (elsősorban nyugaton) és esetleg Pesten történhet. Tehát oda kell menni, megnézni. Mi a fordítottját próbáljuk sugalmazni 17 éve, inkább képletesen helybe próbáljuk hozni Európát és Budapestet. Részleges sikerrel…Sok helyi támogatást és gáncsoskodást tapasztaltunk e 17 év alatt. Mindkettő erősített bennünket testben és lélekben. Megtanultunk a körénk épített korlátokból kihozni a maximumot, majd az esemény rangosodásával hivatalos és szakmai támogatóink is szép számmal akadtak.

De a cél maradt az állandóan, évről-évre, egyre elkedvetlenítőbben változó állami támogatási közegben: európai és világhírű, valamint alig ismert kuriózum produkciók Győrbe hozása a világ alig ismert területeiről, a fesztivál által felvállalt művészeti területeken (film, jazz, ethno és autentikus népzene), hogy Győr és a környék lakossága esélyegyelő képet kaphasson az európai szellemi és művészeti legfrissebb tendenciáiról. Egy mai fesztivál célja nem a primer igények kielégítése kell hogy legyen, hanem a jelen művészeti áramlatainak felmutatása. Így talán csökken a megítélés különbözősége, amely pl. a MEDIAWAVE Fesztivált Európában rangos, „mainstream”, azaz középutas művészetszemléletű, míg helyben avantgarde rendezvényként tartja számon a szakmai és nagyközönség.Az előzőek okán támogatják az idei fesztivált koncertprogramokkal a francia, osztrák, holland, lengyel és olasz kulturális intézetek, akiknek nem jellemző szokásuk vidéki rendezvények támogatása. Tehát az a bizonyos Európa, amelyről oly sokat beszélünk és amiről azt írják, hogy mi is benne vagyunk, akár itt is lehetne és időnként itt is van. Csak nem biztos, hogy az itteni, elképzelt Európa szemlélet, megegyezik az európai valósággal…

A kultúra Európában ugyan nem árú, de egyértelműen pénzbe kerül (persze nálunk is), mert a művészeknek is élni kell valamiből. A híresebb művészeknek Európában és a világ más részén értékarányos gázsijuk van, ami elrettentő lehet egy magyar szervező számára. A kultúra megmutatásához nemcsak művész kell, hanem háttér is, legyen az egyedi bemutatkozás vagy fesztivál. A harmadik tényező, hogy legyen közönség vagy szebb kifejezéssel befogadó közeg.

Ha mindez ideális esetben összeáll - természetesen sosem magától, de erről a sokszor elég küzdelmes háttérmunkáról a közönségnek nem kell tudnia -, már csak egy dolog hiányzik, a pénz. Mert nemcsak az előadó gázsiját kell megfinanszírozni, hanem minden egyéb hátteret bérelni, megvásárolni, promotálni, reklámozni kell.Honnan lehet pénz minderre, például egy világhírű művészeket felvonultató fesztiválra? Lehetne a mindenkori hatalomtól, azaz a politikusoktól, de ez nehéz ügy a mai magyar valóságban, mint azt később a részletek mutatják.

A programok és hátterek elvileg – gyakorlatban nem nagyon - fedezhetők egy országos színtű előadó esetén a jegybevételből. Külföldi, európai vagy világhírű előadóknál mindez teljesen kizárt, mert az egy nézőre eső fajlagos költségek akár több tízezer forintra is rúghatnak. Jegybevételből ez nem egyenlíthető ki. Az egyik megoldás, hogy nem kell Győr városába világhírű előadókat hívni… A másik lehetőség, hogy az olyan tehetős vagy egyéb okoknál fogva ambicionált cégek, vállalatok, vállalkozók álljanak egyes események, koncertek, színházak mögé, kvázi megvásárolva egy előadást, aki úgy érzik, hogy fontos idea az, hogy Győr városa a nemzetközi vagy európai kulturális élet része legyen, ne pedig provinciális hangulat lengje körül. A győri érdeklődőknek ne kelljen elmenni Bécsbe vagy Budapestre egy-egy híresebb előadó megtekintésére azért sem, mert ha ezeket az előadókat Győrbe hozzuk, abból maga a város is nagymértékben profitál. Egy pár éve beadott idegenforgalmi pályázathoz kellett hivatalosan kiszámítatnunk a fesztivál idegenforgalmi hasznosulását. Mi is megdöbbentünk, mert a legszolidabb verzióban is 150-200 milliós helyi bevételt hoztak ki akkor.Győr városának támogatása a fesztivál teljes költségvetéséhez képest elenyésző. Persze mi megértjük a város évek óta nehéz helyzetét, szívesen támogatjuk ezért tevékenységünkkel, hasonló nagyságrendű bevételi lehetőségekkel, vagy erőteljes médiajelenléttel. Tavaly a Kultúrház televíziós műsor egy hétig élőben adott Győrből, a Duna Televízió rögzítette a fesztivál koncertjeit (10x50 perc) és többször leadta, 18x1 órás MEDIAWAVE adás ment le a Filmmúzeum csatorna keretében. Tehát, amit lehet, megteszünk a város hírértékének növelése érdekében. Jelenleg ennyi telik tőlünk, de a dolgok természete az, ha még többet tudnánk beletenni, még több jönne ki belőle. Talán nem jó példa, de Salzburg, Oberhausen, Cannes is mind kis városok és mégis a fesztiváljaik miatt híresek.

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK