www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. február PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2019.02.23.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

"NÖVELÉS vagy NEVELÉS?" Projekt 2017-2019 :: MŰHELYMUNKA 3. :: Műhelymunka 3. program :: A BESZÉLGETÉS – ÉRTÉK!

A BESZÉLGETÉS – ÉRTÉK!


Növelés vagy Nevelés?

Közösségalakító tevékenységek Magyarország

hátrányos helyzetű térségeiben


A Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért és a Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány (Mediawave) 2017-ben konzorciumi együttműködésben Európai Uniós támogatást nyert.


A projektünk egyik lényeges eleme a nem üzleti, hanem közösségi alapon működő, annak új és hagyományos útjait kereső, ápoló vagy még csak azzal kacérkodó másképpen gondolkodó közösségek, szervezetek, egyesületek, civil szerveződések, csoportok keresése, a bennük rejlő jó gyakorlatok megismerése és a formabontó módszerek közzé tétele.


A napjainkra egyeduralkodóvá vált, fogyasztás- és üzletcentrikus, szolgáltatás és tömegalapú formákhoz képest a személyességre és közösségre építő, civil és nonprofit (közszolgálati) "együttlevési" formák keresésével, újraélesztésével és újraértelmezésével próbálkozunk. Próbáljuk megfogalmazni az „együtt vagy máshogy csináljuk” metódus sokféle lehetőségét, rálelni e sokszínűségben a vélhetően keskeny, de nem erőltetett közös platformra. Egymás gondolatait, alkalmazott módszereit megismerve keressük a közös nevezőt.


Ennek érdekében kezdeményezzük és egyben kísérletet teszünk arra, hogy egy asztalhoz próbálunk ültetni több közösségi szemléletű, a külső szem által talán különösnek tartott, kicsinek maradni szándékozó közösséget, szervezetet, keresve a közösségi, ifjúsági, kulturális és egyéb tartalmak, élmények terjesztésének új hullámait, színtereit, módozatait.


Feléleszteni szándékozzuk az általunk szervezett rendezvények eredendően „Közösségi ünnep” tartalmát. „Közönség helyett közösséget!”, „Növelés helyett nevelni!” szeretnénk… és az önző ÉN-ből a többlehetőséget hordozó MI-felé kívánunk indulni.


Ennek szellemiségében keressük a fenti gondolati ívvel, szellemiséggel rendelkező Békés megyei szerveződést, közösséget, civil szerveződést, szervezetet, rendezvényt, művészeti és közösségi csoportot, legyenek azok friss, világmegváltási szándékkal előretörő vagy régebbi, a növekedéskényszeres világ problémáival magukat már megégető, a környezettudatos létet kereső csoportokat, közösségeket.

 


Ennek szellemében szeretettel meghívunk Téged, közösségedet, szervezetedet

egy találkozóra, - közösségi piknikre - beszélgetésre és a közösségi asztalhoz.


 

A találkozó kezdő időpontja:

2018. június 7. csütörtök 15:00-tól

Arany János Művelődési Ház – Mezőmegyer


A Találkozón és a beszélgetésen nem gondoljuk, hogy ezekre tudjuk a biztos receptet, de a közös gondolkodás és mások „jó gyakorlatának” megismerése, azokat részben a magunk képére formálva hozhat kielégítő megoldásokat.

 

A beszélgetésen, közösségi pikniken részt vesznek külhoni közösségfejlesztő barátaink is, Sepsiszentgyörgyről és Szilágysomlyóról is.


A beszélgetés moderátora:

Hartyándi Jenő (Győr) – „közösséggyűjtő”, Mediawave fesztiváligazgató

www.mediawave.hu


A moderátornak felkért, jelentős közösségalakító gyakorlattal rendelkező Hartyándi Jenőt felkértük, hogy fogalmazza meg egy ilyen nyitó találkozót, kerekasztal beszélgetést kiegészítő, a közösség mind gyorsabb egymásra találását segítő módszert. Ime:
A műhelymunkát, beszélgetést – formabontó szándékkal – szerencsés lenne közösségi piknik keretében tervezni (jó idő esetén a szabadban). A találkozó lényeges eleme a „közösségi asztal” bevezetése lehetne. Amelyre - örömünkre szolgálna -, ha elhoznád értékes gondolataidon kívül, tevékenységedet reprezentáló szellemi termékeidet (kiadvány, kézműves, művészeti alkotás, zene, ének, tánc – utóbbiakat pár perc terjedelemben és bárhol bemutatható formában). És hogy „torok ne maradjon szárazon”, és különböző házi finomságokat is kóstolgathassunk, nem árt, ha körülnézel az éléskamrában, milyen saját vagy a rokonságból eredő termék tud téged, egy hozzá kapcsolódó történettel, egy másik oldaladról bemutatni. Lehet ez lekvár, befőtt, de sütemény, kolbász, szalonna, sajt, nagypapa bora vagy pálinkája… bármi, amely személyessé teszi eme, a régi kalákákat, batyus bálokat megidéző, felújító közösségi kísérletet. Ám a hozott finomságokat nem lehet csak úgy lerakni a közösségi asztalra!!! Hanem a szervezet bemutatkozásához kötve, egy újabb síkon, személyes történetekbe ágyazva fog egy másik képet adni rólad és közösségedről. Továbbá témát, az egymást nem, vagy nem eléggé ismerő szervezetek ismerkedéséhez.


A hideg finomságokon kívül örülnénk, ha részt vállalnál egy szimbolikus „kőleves” elkészítésében is. Legyen az egy végcélként paprikás krumplihoz hasonlatos étek, amelynek mi adjuk az alapját, a tűzet, a bográcsot, a krumplit, fűszereket. Hogy közös étekké váljon, mit tudnál hozni bele betétként, kiegészítőként?"


Ha érdekel eme formabontó összejövetelen való részvétel, és bármilyen kérdés felmerül benned, nyugodtan keress, és mielőbb jelezd részvételi szándékodat és hogy részt kívánsz-e venni a közösségi asztal megrakásában a csabatanc@gmail.com email címen vagy a +36-30/4050-324-es telefonszámon.


Ha tudsz hasonló szervezkedésekről, szervezetről add meg elérhetőségüket, őket is szívesen látjuk.


SZERETETTEL VÁRUNK!


Üdvözlettel:

Garay Éva

Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK