www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2023. április SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2023.04.01.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: PASSPORT CONTROL 16. - SZIBÉRIA NAPLÓ 3. - NOVOSZIBIRSZK-ALTAJ, 2009 :: PASSPORT CONTROL 16 - NOVOSZIBIRSZK - KIÍRÁS

PASSPORT CONTROL 16. PROJEKT
KINOCHERDAK - MEDIAWAVE
NEMZETKÖZI FILM ÉS FOTÓ MŰHELY
Novoszibirszk, 2009. szeptember 3-8.

International Documentary Film Festival
"MEETINGS IN SIBERIA"
Keretében

 

Téma: „ELMONDOK EGY TÖRTÉNETET…”

 

 


Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a műhely a dél-szibériai fesztivál és a magyar MEDIAWAVE Fesztivál együttműködésében.

Az idei nemzetközi nyári tábor a fiatal alkotók filmkészítéssel és fotózással kapcsolatos ambícióihoz segít gyakorlatra épített ismerteket átadni, valamint segíteni szándékozik a PASSPORT CONTROL Nemzetközi Művészeti Műhely projekt által már 2006 óta felépített NOVOSZIBIRSZK-GYŐR KULTURÁLIS HÍD szélesítését, amely fiatal, művészettel foglalkozó alkotók ide-oda áramlását hivatott segíteni.

A film és fotó művészet területén folyó műhelymunka már eddig is számtalan reményteli szakmai és baráti együttműködést hozott létre, amely eredményei megtekinthetők a MEDIAWAVE fotógalériájában, valamint filmarchívumában.

 

„Pár személyes, összefoglaló sor a távoli és alig ismert Szibériáról és annak fesztiváljáról, műhelyéről. Akit bővebb élményeink érdekelnek, olvassa el a „Szibériai napló 1-2.”-t a MEDIAWAVE weboldalon, Pettendi Szabó Péter fotográfus, tanár (Passport Control projekt vezetője) fotóival.

 

Hat éve jártam először a fesztiválon és Szibériában, Novoszibirszkben és tágabb környezetében. Rögvest beleszerettem ebbe az európaias hangulatú, de környezetében a legősibb, élő kultúrákat rejtő világba. Már maga a nem sokkal több, mint 100 éves város, amely a Transzszibéria Expressz és a hatalmas Ob folyam találkozásánál nőtt ki a földből, rengeteg vizuális élményt nyújt egy filmes vagy fotográfus számára. Ellenpontkét ott vannak a szovjet időkben épült „végtelen lakótelepek”, másrészt a Ob nyugati partján rohamléptékben épülő Manhattan-típusú városrész. A városon kívül a folyó kisebb tengernyire felduzzasztott tározója, majd a végtelen orosz Alföld a maga nyírfaligeteivel és búzamezeivel. A 100 kilométereken keresztül nyílegyenes utak mentén friss erdei mézet, mézbort, mézsört, gombát áruló nénikkel. Aztán az Altaj sámánoktól és torokhangú énekesektől titokzatos, giccses poszterekhez hasonló, gyönyörű magashegyi kultúrája. Az altaji őslakosokkal feltételezett kulturális és nyelvrokonság is izgalmat rejt, de ugyanitt találni meg legnagyobb, a 70-es évek hippimozgalmát idézőt, a természetbe kivonuló életmódot folytató orosz értelmiségi attitűdöt.


Akinek egyszer van alkalma eljutni, az sosem felejti, és mindenképpen vissza akar térni. Most itt a lehetőség!


A nemzetközi workshopra a 12-ik „SZIBÉRIAI TALÁLKOZÁSOK” Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében kerül sor Szibéria fővárosában, az Ob partján fekvő, a világvárossá válás határán lévő Novoszibirszkben. A fesztivál a térség legjelentősebb fesztiválja, amely egyrészt nemzetközi kitekintést nyújt, másrészt a szibériai és volt Szovjet térség dokumentumfilmjeinek gyűjtőhelye, amelyek a karakteres „orosz filmiskola”-szemlélet alapján mindig is sok izgalmat rejtenek. A fesztivál igazgatója Ella Davletshina, neves, sokszorosan díjazott dokumentumfilm-rendező."

 

Hartyándi Jenő
MEDIAWAVE fesztiváligazgató


 

Jelentkezési feltétel: tervezett film és fotósorozat szinopszisa, hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap, a specializáció bejelölésével, korábbi munkák
 

Jelentkezési lap az oldal alján letölthető!

 

Költségek:

A szelekción átjutottak számára a szakmai programban való részvétel ingyenes, de mindenkinek magának kell állnia az utazás, szállás és étkezés költségeit, amely megszervezésében a novoszibirszki szervezők segítenek. A szervezők által legjobbnak ítélt két nevező szállás és étkezési költségét a szervezők állják!
 

Jelentkezési határidő: 2009. június 20.
 

Fontos, mert Oroszországba való belépéshez vízum kell és ehhez a szervezőktől meghívó levél szükséges, amely beszerzésének folyamatát legkésőbb június 25-ig meg kell kezdeni!

 

 

Praktikus információk!
 

Utazás:
- repülővel: Moszkvai átszállással
- vonattal: a legendás Transzszibéria Expressz sokakat csábíthat. 2007-ben az első magyar PASSPORT CONTROL csapat így közelítette meg a műhely helyszínét. Budapest-Moszkva 2 nap, Moszkva-Novoszibirszk 3 nap. Az utazás ugyan fárasztó, de kellemes közösségi élményként maradt meg bennük és nagyon jó fotó és filmtémaként, mert a vonat minden nagyobb városban hosszabb ideig áll és akkor árusok tömeg lepi el a peront, valamint a menet közben is komoly találkozások, barátkozások, vodkázások történtek a földrésznyi ország különböző pontjaira utazók közt a nyitott hálókocsis vagonokban.


-Jegyárak:

Repülővel: Budapest-Novoszibirszk: 120-150.000 forinttól
Transzszibériai Vasút:  Budapest - 60.70.000 Ft, sok érdekes beszámolót, hasznos és részletes infot találsz erről itt.

 

Szállás:
- a novoszibirszki szervezők segítenek olcsó szállást keríteni, vagy igény szerint komfortosabbat.
 

Étkezés:
- Novoszibirszk kétmilliós város rengeteg olcsó és drága étkezési lehetőséggel, a szervezők ebben is segíteni tudnak.

 

- tanárok, segítők: orosz és magyar filmesek és fotográfusok

Nézz bele az előző években Novoszibirszkben készült filmekbe, fotókba! Kattints ide!

A WORKSHOP OKTATÁSI MUNKAMÓDSZEREI:

- filmeseknél és fotósoknál
o szakmai tudást bővítő elméleti és gyakorlati előadások, bemutatók
o napi színtű szakmai konzultációk a film és fotó készítési folyamat fázisairól
o 1-2 nap: filmtervek szakmai segítőkkel való forgatáskész kidolgozása, stábok felállítása
o 2-3 nap: filmtervek forgatása
o 3-5 nap: utómunkák (vágás, hangosítás – lehetőleg élő zene felhasználásával)
o 6 nap: elkészült filmek bemutatója, tanulságok megbeszélése

 

 

Szervezők elérhetőségei:
MEDIAWAVE Alapítvány (Győr, Hungary)
MEETINGS IN SIBERIA (Novosibirsk, RUS)

 

 

MEDIAWAVE
Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány / International Visual Art Foundation
H-9028. Győr, Soproni u. 45. Hungary
Tel: + 36/ 96/ 517-666,
E-mail: passport@mediawave.hu

 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK