www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. June SaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSu Actual program:
2024-06-24
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

ARCHIVE - Passport Control 1-41 - MEDIAWAVE Art Workshops :: Passport Control 40-41. SUMMER ART & COMMUNITY WORKSHOPS :: a "lassú víz..." SZELLEMISÉG

 

a "lassú víz..." szellemiség

 

A műhely a Mediawave által 2016-ban elindított "lassú víz..." mozgalom része, amely a napjainkra egyeduralkodóvá vált, szolgáltatás és fogyasztás/tömegalapú fesztiválformákhoz képest a személyességre és közösségre építő, civil és nonprofit (közszolgálati) "együttlevési" formák keresésével, újraélesztésével, újraértelmezésével próbál bajlódni. Legyenek azok művészeti vagy közösségi alapúak. Mert több hagyományőrző forma munkál bennünk ősi ösztönként, kezdve a batyus összejövetelektől, a kalákán át a házibulik szokásrendszeréig. Amelyek összefoglaló szemléleti modellje az, hogy ki-ki tehetségéhez, lehetőségeihez mérten tesz bele munkát, fogyasztási cikkeket és esetleg anyagiakat a közös jó érzés kialakításába. Azaz - fontos - nem megvásárol egy szolgáltatást, hanem közösen hozunk létre "valamit"!  Feltett szándékunk eme hagyományok újraértelmezett felélesztése. Azok jöjjenek közénk, azokat várjuk, akik részt kívánnak venni egy ilyen kísérletezésben!

 

Egy kicsit líraibb megfogalmazás a "lassú víz..." mozgalomról:
"...De néha a távolban, vidéken, a végeken meg-megdördül az ég. Kövér esőcseppek tisztítják, frissítik, mossák le az aszály után mindenre rárakódott vastag porréteget. Erecskék és patakocskák bukkannak elő, csörgedeznek, keresve az utat, a közös medret. Egyre egyértelmübb ellenáramlatot mutatva a magyar fesztiválvilág növekedéskényszeres, többségében üzleti irányba elcsúszott, egyre inkább egy mintát utánzó, ezzel saját kardjába dölő kényszerpályája ellenében." /Hartyándi Jenő, 2015/


A lassú víz egy új/régi közösségi együttlétforma kialakítására/visszahozására tesz kísérletet. Mozgalmat, ellenáramlatot indítva a tömeg és fogyasztásalapú formák egyre erősödő túlsúlya ellenében. Az ipari helyett a kézműves szervezést és megvalósítást tartjuk követendőnek. A 25 éves Mediawave melléktermékeként, a Szelektív 2010-ben, Őriszentpéteren indult, majd 2011-2015 között az Ördögkatlan Fesztivál keretében. 2016-tól új helyszínünk a somogyfajszi kastély és a környező természetvédelmi terület. Cél: művészetközvetítés és közösségépítés, a természetben/természettel élés gyakorlása.


A lassú víz egy fesztiválújító mozgalom indító lépése. Tele újszerű művészetközvetítési, közösségépítési és környezettudatos megoldási kísérletekkel. Az utóbbi tíz évben létrejövő - jól szervezett iparvállalatok mintájára működő-formákkal szemben előtérbe helyezzük a kézműves-szervezésű formát. Feléleszteni szándékozzuk a rendezvény eredendően közösségi ünnep tartalmát. A passzív, búcsúi bámészkodó és fogyasztó hozzáállással szemben központba emeljük az aktív, együtt alakító, közösen létrehozó szemléletet. Közönség helyett közösséget!, növelés helyett nevelni szeretnénk.

Ossza meg ismerőseivel:
Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
2024-03-12 22:12

Passport Controll'24 - Workshops and Application

Application is now open to this year's Passport Controll Summer Workshop and Gathering, at the Kund Castle, Somogyfajsz! You can choose from a range of visual, music, family and gastronomy workshops. Click here for details!

MEMBERSHIPS
PARTNER OLDALAK