www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. július Aktuális program:
2024.07.18.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: FELHÍVÁS - PC 43-44 NYÁRI MŰVÉSZETI & KÖZÖSSÉGI MŰHELYEK 2018 :: a "lassú víz..." SZELLEMISÉG

 

a "lassú víz..." szellemiség

 

A műhely a Mediawave által 2016-ban elindított "lassú víz..." mozgalom része, amely a napjainkra egyeduralkodóvá vált, szolgáltatás és fogyasztás/tömegalapú fesztiválformákhoz képest a személyességre és közösségre építő, civil és nonprofit (közszolgálati) "együttlevési" formák keresésével, újraélesztésével, újraértelmezésével próbál bajlódni. Legyenek azok művészeti vagy közösségi alapúak. Mert több hagyományőrző forma munkál bennünk ősi ösztönként, kezdve a batyus összejövetelektől, a kalákán át a házibulik szokásrendszeréig. Amelyek összefoglaló szemléleti modellje az, hogy ki-ki tehetségéhez, lehetőségeihez mérten tesz bele munkát, fogyasztási cikkeket és esetleg anyagiakat a közös jó érzés kialakításába. Azaz - fontos - nem megvásárol egy szolgáltatást, hanem közösen hozunk létre "valamit"!  Feltett szándékunk eme hagyományok újraértelmezett felélesztése. Azok jöjjenek közénk, azokat várjuk, akik részt kívánnak venni egy ilyen kísérletezésben!

 

Egy kicsit líraibb megfogalmazás a "lassú víz..." mozgalomról:
"...De néha a távolban, vidéken, a végeken meg-megdördül az ég. Kövér esőcseppek tisztítják, frissítik, mossák le az aszály után mindenre rárakódott vastag porréteget. Erecskék és patakocskák bukkannak elő, csörgedeznek, keresve az utat, a közös medret. Egyre egyértelmübb ellenáramlatot mutatva a magyar fesztiválvilág növekedéskényszeres, többségében üzleti irányba elcsúszott, egyre inkább egy mintát utánzó, ezzel saját kardjába dölő kényszerpályája ellenében." /Hartyándi Jenő, 2015/


A lassú víz egy új/régi közösségi együttlétforma kialakítására/visszahozására tesz kísérletet. Mozgalmat, ellenáramlatot indítva a tömeg és fogyasztásalapú formák egyre erősödő túlsúlya ellenében. Az ipari helyett a kézműves szervezést és megvalósítást tartjuk követendőnek. A 25 éves Mediawave melléktermékeként, a Szelektív 2010-ben, Őriszentpéteren indult, majd 2011-2015 között az Ördögkatlan Fesztivál keretében. 2016-tól új helyszínünk a somogyfajszi kastély és a környező természetvédelmi terület. Cél: művészetközvetítés és közösségépítés, a természetben/természettel élés gyakorlása.


A lassú víz egy fesztiválújító mozgalom indító lépése. Tele újszerű művészetközvetítési, közösségépítési és környezettudatos megoldási kísérletekkel. Az utóbbi tíz évben létrejövő - jól szervezett iparvállalatok mintájára működő-formákkal szemben előtérbe helyezzük a kézműves-szervezésű formát. Feléleszteni szándékozzuk a rendezvény eredendően közösségi ünnep tartalmát. A passzív, búcsúi bámészkodó és fogyasztó hozzáállással szemben központba emeljük az aktív, együtt alakító, közösen létrehozó szemléletet. Közönség helyett közösséget!, növelés helyett nevelni szeretnénk.

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
Nincs megjeleníthető aktualitás.
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK