www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. április HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2024.04.22.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

KÉPGALÉRIA

"ÚJRAHASZNOSÍTOTT HAGYOMÁNYOK" projekt 2013-2014

 

Célunk, hogy új, a korhoz igazodó alternatívákat mutassunk fel a tanulók számára, a családi, helyi, népi és közösségi hagyományaik vizuális feldolgozására, azok tudatos használatára. Szinte már elvárás a mobiltelefonnal születő generációk számára a virtuális közösségben való jelenlét. Ennek egyik negatív hatása a hagyományok szerepének csökkenése. A program a kikerülhetetlenül egyre jobban terjedő virtuális közösségi formák közé próbálja visszacsempészni a valóságos közösségekben rejlő értékeket, a családi, helyi és népi hagyományokra építkező, fotó és film alapú vizuális tudás fejlesztése révén.

 

 

A régi családi és közösségi fotográfiák és filmek modern „környezettudatos újrahasznosítása” élményszerűen befolyásolhatja az arra fogékony fiatalok látókörét. Ezen múltra és családra alapozott új szemlélet, eredet iránti tisztelet elültetése és pozitív irányú használata módszerünk lényege. 7 oktatási intézménnyel együttműködve 2013-2014 év során.

BARTÓK ÓVODA - "A kép varázsa - a nagyi is volt fiatal!" (havi szakkörök) - 2013

2013 szeptember és október során, 5 havi szakkört valósítottunk meg a győri Bartók Óvodában, amely alkalmakra bontott fotós dokumentációja itt található meg.


BÁRCZI SZAKISKOLA - "A kép varázsa – a nagyi is volt fiatal!„ (havi szakkörök) - 2013

2013 szeptember és október során, 5 havi szakkört valósítottunk meg a győri Bárczi Szakiskola fiataljai között, amely alkalmakra bontott fotós dokumentációja itt található meg.


GYŰR MENTI ISKOLATÁRSULÁS - "Fénykép-videó - milyen volt édesanyád iskolás korában?" (havi szakkörök) - 2013

Szeptember és október során, 5 havi szakkört valósítottunk meg Gyömörén, amely alkalmakra bontott fotós dokumentációja itt található meg.


PANNONHALMI BENCÉS GIMNÁZIUM - "Hogyan lehetek filmes?" (témanapok) - 2013

A témanapok keretében, 2013 május-júniusában, három alkalommal, a bencés közösségi hagyomány, összetartás feldolgozását kezdtük meg, a Bencés Woodstock rendezvényt felhasználva, azaz azt, hogy 43 év bencés zenekarai álltak össze és emlékeztek... A részletekben tematikusan szétválogatott almappákba rendezett fotográfiák találhatók.


GYŐRI TÁNC- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA - "Hogyan lehetek filmes?" (témanapok) - 2013

A témanapok keretében, 2013 május-júniusában, három alkalommal, a "kisképző"-ben két irányban inditottuk el a "Hogyan legyek filmes" tematikát. Egyrészt a családi vizuális hagyományok feldolgozásával a fotózás területén, másrészt az aktuálisan Győrre törő árvíz artisztikus feldolgozásával. A részletekben tematikusan szétválogatott almappákba rendezett fotográfiák találhatók.


RÉVAI GIMNÁZIUM - "Hogyan lehetek filmes?" (témanapok) - 2013

A témanapok keretében, 2013 május-júniusában, három alkalommal, a győri Révai Gimnáziumban két irányban indiltunk el a "Hogyan legyek filmes" tematikát. Egyrészt a családi vizuális hagyományok feldolgozásával a fotózás területén, másrészt az aktuálisan Győrre törő árvíz artisztikus feldolgozásával. A részletekben tematikusan szétválogatott almappákba rendezett fotográfiák találhatók.


WALDORF GIMNÁZIUM - "Boszorkányok, tudósok, táltosok" (témanapok) - 2013

A témanapok keretében, 2013 május-júniusában, három alkalommal, a győri Waldorf Gimnáziumban a népi hagyomáyok irányából közelítettük meg a projektet. A tanulók rövid elméleti felkészítés után beöltöztek népviseletbe, majd a következő alkalommal indián és katona ruhákba. Ezen disegn elemek felhasználásával mini filmjeleneteket játszottk el. A részletekben tematikusan szétválogatott almappákba rendezett fotográfiák találhatók.


GYŐRI TÁNC-ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA és "FORRÁS" WALDORF GIMNÁZIUM - "Újrahasznosított népi játékok" (témahét) - 2013

Újrahasznosított népi játékok” témahét és „Képtelen mutatványok” vetélkedő

Időpont: 2013. szeptember 24-27.

Helyszín: Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium

Résztvevők: A Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskola középiskolás diákjai és a „Forrás” Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény középiskolás diákjai

Szakmai megvalósítók: Greznár Antal hintás, Greznár Tamás hintás, Lakatos Lilla iparművész, Joó Emese etnográfus, Sósmezei Ildikó grafikus, Hartyándi Jenő filmes

A Greznár család által működtetett Nosztalgia Vidámpark több eleme az 1920-30-as évekből származik. Jelentős kulturális örökséget és muzeális értéket képviselő faragott-festett körhintáik, falovaik, hintóik, képtábláik és hímzett drapériáik egy része ma már a Néprajzi Múzeum gyűjteményének része, másik része azonban ma is működő szabadtéri szórakoztató játékszer.

 


RÉVAI MIKLÓS GIMNÁZIUM - "A hit és a kisebbségek dicsérete" (témahét) - 2014

A témahét 2014. január 28-31. között zajlott a győri Révai Miklós Gimnáziumban. Fotós és filmes szekcióra bontva kezdődött a négy napos munka. Itt most a fotós csoport munkafolyamatát, valamint készített fotóit mutatjuk be, szerzők szerinti bontásban.


RÉVAI MIKLÓS GIMNÁZIUM - "Az ősök emlékezete" (vetélkedő) - 2014

A témahét utolsó két napját ismeretfelmérő vetélkedő zárta. Aki az elsőn még bizonytalan volt, az a másodjára javíthatott. A legügyesebb tanulók a győri Műhely folyóirat egy éves előfizetését nyerték.


PANNONHALMI BENCÉS GIMNÁZIUM - "A hit és a kisebbségek dicsérete" (témahét) - 2014

A témahét 2014. február 25-28. között zajlott a pannonhalmi Bencés Gimnáziumban a négy napos munka. Első a kisebbségek lakta Újvárost, majd a Pannonhalmi Apátság archív fotográfiai gyűjteményét tekintettük meg. Majd technikai gyakorlatok után, ezekhez kapcsolódóan a tanulól filmeket készítettek. 


PANNONHALMI BENCÉS GIMNÁZIUM - "Az ősök emlékezete" (vetélkedő) - 2014

A témahét utolsó két napját ismeretfelmérő vetélkedő zárta. Aki az elsőn még bizonytalan volt, az a másodjára javíthatott. A legügyesebb tanulók a győri Műhely folyóirat egy éves előfizetését nyerték.


VITÉZ HÁRY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA (Gyömöre) - „Izgalmas és tanulságos múlt – dobd bele magad!” (témahét) – 2014

A témahét 2014. április 1-4. között zajlott. Az első két nap a gyömörei intézményben tartottuk a foglalkozásokat, majd a harmadik nap a tatai Kuny Domokos Múzeumba (Tatai Vár), a negyedik nap pedig a budapesti Néprajzi Múzeumba kirándultunk. 
Az első két nap a havi szakkörök alatt elsajátított filmes és fotós ismeretek felelevenítését és elmélyítését szolgálta, valamint azt, hogy a fiatalok a tatai Kuny Domokos Múzeumban és a budapesti Néprajzi Múzeumban korosztályuknak megfelelő minőségű felvételeket készíthessenek. Megállapítható, hogy a gyerekek nagy izgalommal és nyitottsággal készültek a projekt szakmai feladatait megvalósítandó kirándulásokra, hiszen egy részük hátrányos helyzete miatt, családi úton nem tudott volna eljutni ezen kiemelkedő kulturális potenciálú helyekre. Láthatólag nagyon jól érezték magukat és korosztályukra jellemző módod szívták magukba az új információkat és impulzusokat, miközben örökítették is meg saját egyéni tehetségükhöz és tanult ismereteikhez mérten.
 


VITÉZ HÁRY LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA (Gyömöre) - „Aki nem hiszi, járjon utána! (vetélkedő) – 2014

A témahét utolsó két napját (2014. április 3-4.) ismeretfelmérő vetélkedő zárta, melynek kérdései az egyes helyszíneken - Kuny Domokos Múzeum (Tatai Vár), Budapesti Néprajzi Múzeum – látottak, hallottak, fotózás módszerével ledokumentál élmények alkották.
Aki az első vetélkedőn még bizonytalanok voltak, azok a másoknál már rájöttek, hogy érdemes odafigyelni és rákoncentrálni a vetélkedő feladataira, mert mindkét alkalommal értékes könyvutalványokat lehetett nyerni és ez nagyon motiválta a gyerekeket.
 


BARTÓK ÓVODA (Győr) - „Játékos múlt – gyerekek régi viseletben és gyerekjátékokkal (témahét) – 2014

A témahét 2014. április 7-10. között zajlott. Az első nap az intézményben tartottuk a foglalkozást, a második nap budapesti Néprajzi Múzeumba kirándultunk, a harmadik nap a Győri Cifra Műhely látogatott el az óvodába. A témahét utolsó napja szintén az intézményben zajlott.
Az első nap a havi szakkörök alatt elsajátított játékos fotós ismeretek felelevenítését és elmélyítését szolgálta, valamint azt, hogy a gyerekeket felkészítsük a budapesti Néprajzi Múzeumba való kirándulásra és az ott végzendő korosztálynak megfelelő minőségű felvételeket készítésére. Megállapítható, hogy az ovisok, vélhetően plusz nevelői és szülői felkészítéssel a háttérben, nagy izgalommal készültek a nagy útra és fotózásra. A Néprajzi Múzeum szakemberei aztán el tudták őket látni őket érdeklő szintű ismeretekkel, tanulságokkal. A gyerekek láthatólag jól érezték magukat és korosztályukra jellemző módod szívták magukba az új információkat és impulzusokat, miközben örökítették is meg saját egyéni tehetségükhöz és tanult ismereteikhez mérten. Hasonló élményanyagot adott át számukra a győri Cifra Műhely vezetője, akik kalotaszegi, azon belül mérai viseleteikből hoztak egy „cifra” bemutatót, valamint kalotaszegi gyermekénekeket és játékokat tanítottak az óvodásoknak.


BARTÓK ÓVODA (Győr) - „Csutkababák, szárhegedűk, csontcsikók” (témahét) – 2014

A témahét utolsó két napját (2014. április 9-10.) ismeretfelmérő vetélkedő zárta, melynek kérdései a Budapesti Néprajzi Múzeum és a Cifra Műhely bemutatója alatt látottakra, hallottakra épültek.
Mindkét alkalommal értékes könyvutalványokat lehetett nyerni.


BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI INTÉZMÉNY (Győr) - „Játékos múlt – gyerekek régi viseletben és gyerekjátékokkal (témahét) – 2014

A témahét 2014. április 14-17. között zajlott. Az első nap az intézményben tartottuk a foglalkozást, a második nap budapesti Néprajzi Múzeumba kirándultunk, a harmadik nap a Győri Cifra Műhely látogatott el az intézménybe. A témahét utolsó napja szintén az intézményben zajlott.
Az első nap a havi szakkörök alatt elsajátított fotós és filmes ismeretek felelevenítését és elmélyítését szolgálta, valamint azt, hogy a gyerekeket felkészítsük a budapesti Néprajzi Múzeumba való kirándulásra és az ott végzendő a sérült fiatalok lehetőségeit figyelembe vevő minőségű felvételeket készítésére. Megállapítható, hogy a sérült fiatalok nagy izgalommal és nyitottsággal készültek a projekt szakmai feladatait megvalósítandó kirándulásra, hiszen egy részük hátrányos helyzete és állapota miatt, családi úton nem tudott volna eljutni ezen kiemelkedő kulturális potenciálú helyekre. A Néprajzi Múzeum szakemberei el tudták őket látni őket érdeklő szintű ismeretekkel, tanulságokkal, még viseletekbe való beöltözésre is lehetőség nyílott. Láthatólag nagyon jól érezték magukat és sérültségi fokuknak megfelelően szívták magukba az új információkat és impulzusokat, miközben örökítették is meg saját egyéni lehetőségeikhez és tanult ismereteikhez mérten. Hasonló élményanyagot adott át számukra a győri Cifra Műhely vezetője, akik kalotaszegi, azon belül mérai viseleteikből hoztak egy „cifra” bemutatót, valamint kalotaszegi dalokat és játékokat tanítottak a sérült gyerekeknek.

 

Ezen kívül bónuszként megtekinthettek egy vásári komédiát (A helység kalapácsa), majd extra feladatként lehetőséget kaptak az abban való szereplésre. Ezt nagyon élvezték és nagy kihívás és büszkeség volt számukra. Különösen az, hogy ezzel a darabbal felléptek a május eleji komáromi MEDIAWAVE Fesztiválon, a Nemzeti Művelődési Intézet 19 megye értékeit bemutató (al)vásárán mutatkoztak be zajos közönségsikert aratva.


BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI INTÉZMÉNY (Győr) - „Csutkababák, szárhegedűk, csontcsikók” (vetélkedő) – 2014

A témahét utolsó két napját (2014. április 16-17.) ismeretfelmérő vetélkedő zárta, melynek kérdései a Budapesti Néprajzi Múzeum és a Cifra Műhely bemutatója alatt látottakra, hallottakra épültek.
Természetesen nem egyforma volt a programban résztvevő gyermeke sérültségi foka, ezt figyelembe vettük a kérdések és jutalmak kialakításában. A legjobbak nagyobb értékű könyvutalványban részesültek.


Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2024.03.12. 22:12

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

A korábbi évekhez hasonlóan ismét vizuális, zenei, családi és gasztroműhelyekkel várunk benneteket!

 

Részletek és jelentkezés ITT.

TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK