www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2020. április SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCs Aktuális program:
2020.04.01.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

KÉPGALÉRIA

ZÁRÓFOGADÁS - GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKKEL

A MEDIAWAVE'97 Fesztivál nagyon feszült légkörben jött létre. A fesztivált megelőző fél évben maximalizálódott a feszültség az önkormányzat és fesztivál között. Az országos média maximálisan kiállt mellettünk. Nagyon kemény cikkek és TV adások jelentek meg, az önkormányzat feljelentéssel fenyegetőzött. Korábban több retorziót alkalmazott velünk szemben, amelyeket mi a médiának elmondtunk, ebből pattant ki országos botrány. Ennek híre eljutott Göncz Árpád köztársasági elnökhöz, fővédnökünkhöz, aki bejelentette, hogy eljön a fesztivál zárónapjára és több eseményen résztvesz. Ez abszolút a legmagasabbszíntű kiállás volt a fesztivál mellett, a helyi hatalmasságok ellen.
Úgyhogy a képeken látható békés állapot a felszín, a kulisszák mögött érdekes dolgok történtek.
Pl. a fesztivál záróünnepséget megelőző zárófogadásra - teljes meglepetésünkre - szabályosan berontott a város politikusainak nagy része, a polgármesterrel az élen, akik természetesen előtte sosem jártak a fesztiválon (kivéve a polgármestert). Az egyikük meg is jegyezte nekem, hogy nem is gondolta, hogy ez egy ilyen jó és nagy fesztivál. Persze nem miattunk jöttek, hanem megtudták, hogy e fogadás végére érkezik meg köztársasági elnökünk. Mi mindenesetre nem hívtuk őket.
Árpi bácsi azonban karakán gyerek volt, nem állt velük szóba, hiszen miattunk jött. A polgármester hiába kerülgette, egy kézfogáson túl, több nem jutott neki, elfordult tőle. Velünk, vendégeinkkel, zsűritagjainkkal beszélgetett. És nagyon érdeklődött a fesztivál ujgur vendégei iránt.
Aztán a díjátadó, záró ünnepség után, amikor meginvitált a nagy fekete autóba, hogy együtt menjünk át a romos zsinagógában kedődő gálaműsorra, kezembe nyomott egy faxolt levelet, amely az önkormányzat levele volt, amelyben figyelmeztették, hogy a fesztivál és a zsinagóga egy veszélyes hely. Nem javasolják, hogy eljöjjön. Nem csodálkoztam ezen, mert ekkorra már annyi mindent megértünk, hogy ez teljesen belefért. Árpi bácsi még biztonsági embereit (biztonsági szempontból) megizzasztva feljött az épület kupolájába is, megnézte az ott lévő kiállításokat (Cziráki Lajos helyi festőjét. Wu Jiang tibeti fetményeit), majd a további műsort is (Grencsó Kollektíva, Győri Balett).
Aztán köztársasági elnöki javaslatra ez év augusztus huszadikán kiskeresztet vehettem át a parlamentben, amit a helyi sajtó természetszerűleg nem írt meg.
De nem ksi eredménye is volt e látogatásnak. Már a fesztiváltzáró utáni hétfőn hívott a polgármester, hogy talán beszélgetnünk kéne. Álltam elébe. Innetől kezdve ugyan béke nem volt, de fegyverszünet igen. Bár még két évig jártam biróságra két újságcikk miatt az egyik köztisztviselő által indított polgári perben, ahol az egyikben másodrendű vádlott voltam Bihari László újságíró mellett. A másikat az újságíró megnyerte, a miénkben - több forduló után - döntetlen, azaz megegyezés lett a vége. A bírónő ügyesen rávezette a felperest, hogy nincs sok esélye és javasolta, hogy inkább üljünk le az akkor nemrég nyílt Rómer házban (nem tudva, hogy mi üzemeltetjük azt), és beszéljük meg a dolgokat, mert az egy jó hely. A videó itt tekinthető meg.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK