www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2024.07.22.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: FELHÍVÁS - PASSPORT CONTROL 30. - MEDIAWAVE Nemzetközi Művészeti Tábor, Komárom, 2014. április 29-május 3. :: FELVIDÉKI NÉPI MŰHELY


 

 

FELVIDÉKI NÉPI MŰHELY

2014. április 29 - május 3.

A műhely lényege, azontúl, hogy segít bevezetni a felvidéki népi kultúra mélyrétegeibe, a néptánc, a népzene és a szokások megismertetése révén. A különböző tájegységek táncait (Csallóköztől Gömörig) más ás más felvidéki táncoktatók fogját tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgek. Pihentetőként pedig énektanítással. Éjszaka pedig táncházakban lehet elmélyíteni a tudást.

Gyetvai Zoltán fotója

A népi vonal összefogói:

Józsa Zoltán "Bambi"

Kovács Norbert "Cimbi"

Pongrácz Csaba "Pongi"

Szukenyikné Németh Kinga

Az ő szerepük a népi műhely tevékenységének összefogása, koordinálása, a több felöl jövő résztvevők közösséggé formálása.

Idén nem cél az előző évihez hasonló lakodalmas színpadi produkció létrehozása, hanem elsődleges cél a felvidéki népi világ különböző rétegeinek megismertetése. De lehetséges - a fenti összefogó személyiségek segítségével – belefolyni a kultikus Duna-parti záróünnep kialakulásába, amely egy ősi újjászületés, termékenységünnep mai verziójának kialakításáról fog szólni. Kusturica „Cigányok ideje” című filmje kiindulási pontként szolgálhat ehhez.

 
OKTATÓK & ZENEKAROK & RÉSZTVEVŐK
 
A FELVIDÉKI NÉPI MŰHELY PROGRAMJA
 
Április 29. (kedd)
 
16:00-tól Gyülekező, regisztráció, szállás elfoglalása
18:00 NYITÓMEGBESZÉLÉS
19:00 CSÁNGÁLLÓ KONCERT ÉS TÁNCHÁZ
amire fel lehet eleveníteni az előző évi moldvai műhely táncelemeit, valamint emlékeit.
20:30 HOPPÁRÉ KONCERT
21:30 SZABAD SZÍNPAD
A MEDIAWAVE Együttléten induló különböző művészeti műhelyek spontán bemutatói.
23:00 NYITÓBULI – TÁNCHÁZ
 
Április 30. (szerda)
 
13:00 MOLDVAI TÁNCTANÍTÁS frissítő jelleggel, a délutáni májusfaállításhoz
Tánctanár: Józsa Zoltán "Bambi"
Zene: Csángálló
15:00 INDULÁS ÁCSRA (valószínű busszal)
16:00 MÁJUSFA ÖLTÖZTETÉS (Ács, magtár)
17:00 LOVASKOCSIS FELVONULÁS A MÁJUSFÁVAL
(Ács és a Monostori Erőd között)
Közben ének, zene , borozgatás. Remélhetőleg mindenki felfér a kocsikra!
18:00 MÁJUSFAÁLLÍTÁS (Monostori erőd, Duna-part)
A Felvidéki Népi Műhely és a komáromi Garabonciás Néptáncegyüttes közreműködésével.
Közben: Gyülekező, regisztráció, szállás elfoglalása a ma érkező műhelyrésztvevőknek
A hosszú hétvége és a munkahely miatt többen biztos csak ekkor tudnak csatlakozni!
18:30 RITKA MAGYAR FOLKBAND KONCERTJE
19:00 szabad program: pl. a MEDIAWAVE egyéb programjai
23:00 MAGYAR TÁNCHÁZ
Zene: Ritka Magyar Folkband
 
Május 1. (csütörtök)
 
A nap témája:
A KIS-DUNÁTÓL A GARAMIG
csallóközi polgári táncok, eszközös táncok, csárdás és friss a Vág és Garam közéről
Oktatók:
Oláh Attila és Kovács Anita (Dunaszerdahely)
Mindketten a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház profi táncosai, szólistái. Nemrég elvállalták a 60 éves Csallóközi Táncegyüttes vezetését. Akikből többen rövid bemutatót is fognak tartani a nap folyamán.
E csallóközi programot Vida Igor és barátai (Naconxypan, Dunaszerdahely) szervezték! Köszönet az együttműködésért.
Zene: Ritka Magyar Folkband (Komárom)
Táncpróbák időszaka (amelybe pihentetőként énektanítás is lesz):
11:00 és 14:00
Ajánlott kiegészítő programok:
16:00 Sós Ágnes: SZERELEMPATAK című filmje
Egy sajátos hangvételű, a székelyföldi öregekről készült dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról. A mélyen érzelmes, helyenként sokkoló és szabadszájú alkotás a 80 év feletti, javíthatatlan romantikus Feri szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal, akik legintimebb gondolataikat és álmaikat fedik fel a kamerának. A Szerelempatak mulatságos, meglepő és szívmelengető; azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai és románcai miként virágzanak még ma is egy távoli kis faluban.
A film rendezője és három székely néni szereplője tiszteletét teszi nálunk és a film után beszélgetést tervezünk velük (17:30).
De nagyon szép feladat lenne a népi műhely résztvevői számára, ha úgymond „kezelésbe vennék” a néniket. Ötletek, pl. megkínálnánk őket egy pohár borral, a zenekar játszana nekik egyet, a legények felkérnék őket egy táncra és persze beszélgetni velük a „filmes asztal” körül.
 

18:30 CSALLÓKÖZI ASZTAL
Az asztal körül tovább lehet bővíteni a kapcsolatot dunaszerdahelyi vendégeinkkel, akik ígéretük szerint készülnek egy kis csallóközi étel- és italspecialitással. És persze közben szól a zene. És bemutatkozik a CSALLÓKÖZ TÁNCEGYÜTTES és a nádszegi asszonyok közössége.

Mindenki ízlelgesse magában az „asztal” fogalom tudatos újraértelmezését. Az asztal az, amely összeköt(het) bennünket, ha akarjuk. Így volt ez mindig a családban, kis társaságban de akár családi ünnepeken is. Most próbáljuk egy nagyobb társaság esetén átgondolni, hogy lehet azt elérni, hogy a mi asztalunk nem zárt, hanem mi arra készülünk, hogy minden érdeklődők befogadjon egy beszélgetésre, egy pohár borra, egy közös éneklésre és bármire, ami eszünkbe jut.
Ötlet: nem lehetne egy NÉPI ASZTAL-t létrehozni, ami időszakosan üzemel az együttlét alatt? A már említett elemeken túl esetleg az érdeklődő átlagemberek beöltözhetnének viseletbe és kipróbálhatnák milyen abban lenni egy pár órát. Hogyan reagálja le a környezetük ezt a helyzetet? Merjünk kísérletezni!

23:00 CSÁNGÁLLÓ TÁNCHÁZ
mert a Ritka Magyar Folkband nem ér rá este, és talán Benke Gráci is előáll ismét az ANALÓG CSÁNGÓ DISZKÓ-jával.
 
Május 2. (péntek)
 
A nap témája:
SZEPSI ÉS GÖMÖRI CIGÁNYTÁNCOK
 

Oktatók:
Oláh József és Oláh „Ketti” Ivett (Szécsény)


Oláh József Szécsényben él családjával – feleségével Oláhné Csercsics Ivettel, lányaival Oláh „Ketti“ Ivettel, Oláh Eszterrel és fiával ifjabb Oláh Józseffel. Az egész családban meghatározó a néptánc szeretete és művelése. Józsi és Ivett évek óta tánccsoportot vezet, az Iglice Néptáncegyüttest. A nagyobbik lányuk, Oláh „Ketti“ Ivett az Ifjú Szívek Táncszínház hivatásos táncosa.

 

E gömöri programot Gyetvai Zoltán barátunk (Losonc) szervezte! Köszönet az együttműködésért.

Zene:

Németh Dénes és zenekara (Győr)

 

Táncpróbák időszaka

(amelybe pihentetőként énektanítás is lesz):
11:00 és 14:00

18:00 ANDALÚZ ASZTAL
Az andalúziai (Dél-Spanyolország) Jerez városában, az ott flamenco-t tanuló Durst Adélon keresztül sikerül bejutnunk a flamenco egyik őshazájaként számon tartott Jerez zenei és táncos világába. Nem a színházakban fellépő hírességeket kerestük, hanem a népi alapokat és sikerrel.
Az érkező négy tagú csapat, nemcsak énekelni és muzsikálni fog, hanem kerekítenek nekünk egy "andalúz asztal"-t, finom dél-spanyol ételekkel, borokkal. Manuel de Mané - nem mellékesen - képző, iparművészként végig részt vesz a kézműves szekció munkájában is. Szóval lehet velük találkozni, beszélgetni, flamenco éneket, tapsot és táncot tanulni... a kommunikációban Durst Adél segíteni fog.
(Davinia Jaén – ének, Juan Diego Santos – gitáros, Manuel de Mané – taps, tánc, Alberto Jimenez Benitez – taps)

22:00 FELVIDÉKI TÁNCHÁZ
Zene: Németh Dénes és zenekara (Győr)

Németh Dénes – hegedű / violin, Orsós Tamás – brácsa / viola, Domonkos Balázs – bőgő / bass, Kuti Sándor – cimbalom / dulcimer A hagyományos falusi bandák repertoárját, próbálja minél hitelesebben tolmácsolni a táncalkalmak, illetve népzenei előadások alkalmával. Repertoárjukban a Kárpát-medence zenei hagyatékából minden dialektus megtalálható.

24:00 BABA ZULA (TUR)
Mai ethnikus tánczene Isztanbulból!
 
Május 3. (szombat)
 
A nap egyik témája:
11:00 MEDVESALJI TÁNCOK (Gömör)
 

Oktatók:
Sáfrán Balázs és Gyetvai Júlia (Csákberény – Losonc)


Mindketten a Budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tanszékének hallgatói. Sáfrán Balázs csákberényi származású, a székesfehérvári Alba Regia Néptáncegyüttesben táncolt. Ezüstpitykés Táncos, jelenleg a Folkmanushowk nevű táncformáció tagja. Gyetvai Júlia Felvidéken, Losoncon él, a néptánc, és a hagyományos népi kultúra gyermekkorától jelen van az életében. Táncolt a losonci Pitypang Tánccsoportban és a füleki Rakonca Néptáncegyüttesben, elnyerte a Gyöngygalléros Táncos címet.

Zene:

Fajkusz Banda (Sopron)

 
A nap másik témája:
13:30 OPÁLHEGYI SZLOVÁK TÁNCOK
 

Oktatók:
Vlado Michalko és Krausz Ágnes (Pozsony)


Ritka alkalom, hogy a magyar táncházmozgalomban jártas táncosok, hasonló módszerrel gyűjtött felvidéki szlovák táncokat tanulhassanak.
Amikor az idei Együttlét népi programjain gondolkodtunk, előjött a tavalyi terv, hogy mutassuk be a Felvidék sokszínű és gazdag népi kultúráját, népzenéjét, néptáncát, ételeit, italait. Elég hamar előjött az az ötlet, és szerencsésen felvidéki muzsikus barátainktól, hogy ha már Felvidék, akkor meg kellene mutatni a nálunk alig ismert szlovák népzenét és néptáncot is. Mert hiszen a szomszédság okán illene megismerni és hát lehet, hogy az is kiderül, hogy nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk.

Zene:
Muzička (Pozsony)
 
15:00 PALÁSTI ASZTAL (Felvidék)
A felvidéki Palástról származó fiatal kollégánk mozdította meg faluját és hoz nekünk belőle egy kis kóstolót. Pár autó megindul szülőföldjéről, néprajzi emlékekkel és finomságokkal.

15:00 FAJKUSZ BANDA (HUN)

A Fajkusz Banda ezer szálon kapcsolódik a MEDIAWAVE-hez. Minden jelentősebb népi megmozdulásunkban, amelyhez zeneileg illettek, főszerepet játszottak. Legutóbb a 2012-es mérai lakodalmasban. Most a felvidéki zenében való jártasságukat is megmutatják.

16:30 MUZIČKA KONCERT (SLK)

A kiváló fotográfus Gyetvai Zoli barátunk ajánlotta a pozsonyi Muzička zenekart, akik a magyar táncház mozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit és nagy tisztelettel vannak a magyar mozgalom iránt. Bizton nem véletlenül, több éve nagy népszerűségnek örvendenek a Magyar Néptánc Találkozón! E koncerten túl az éjszakai táncházban is muzsikálni fognak a MEDIAWAVE zárón.

18:00 KÁTAI ZOLTÁN (HUN)

bordalok az utolsó énekmondó tolmácsolásában

19:00 ROMUNGRO GIPSY BAND (HUN)

cigányzene a jól ismert barátoktól + azt ígérték, hogy összehoznak egy "cigány asztal"-t és összeütnek egy cigány lecsót is

21:00 TAVASZI ZSONGÁS – Monostori Zöldelés Ünnep (fesztiválzáró)

Az együttlét ideje alatt a különböző művészeti műhelyek produkcióiból Boka Gábor és Kovács Norbert Cimbi fog összeállítani egy Duna-parton előadandó záróüprodukciót. Ne kérdezzétek mi lesz, de az biztos, hogy Both Miki Roma&Magyar Progresszív Zeneni Műhelye fogja zárni.

22:30 LAKATOS MÓNIKA & ROMENGO (HUN)

táncraperdítő cigányzene

23:30 DAVINIA JAÉN FLAMENCO GROUP (ESP)

Davinia és kollégái is részt fognak venni a Both Miki-féle Roma&Magyar Zenei Műhely munkájában és andalúz asztalt is csinálnak

00:30 BALCONY PLAYER (BEL/HOL/SWE)

cigány ethno hippi zene

 

+ BALCONY & CSÁNGÁLLÓ ZENEI MŰHELY ZÁRÓKONCERTJE

 
01:00 ZÁRÓTÁNCHÁZ
Zene:
Fajkusz banda (Sopron) és a Muzička (Pozsony)

 Gyetvai Zoltán fotója
A műhelyben való részvétel feltételei:

- részvételi díj - 2.000.-Ft/nap, azaz 4 napra 8.000.-Ft, amely magában foglalja a fesztiválra való ingyenes belépést is.

- étkezés: napi 2.000.-Ft (nem kötelező)

- szállás: ingyenes szálláshely az erődben (hálózsákot, matracot hozz magaddal), de sátrazni is lehet

- tisztálkodás: zuhanykonténer

- jelentkezési lap kitöltése és visszaküldése e-mailben + fotó magadról a műhely tagjainak webfelülelten való megjelenítéséhez.

 

 Jelentkezési határidő:

2014. április 25.

 Jelentkezési lap itt tölthető le!

 

További információ:

Hartyándi Jenő

hartyandi@gmail.com

 

 

 

 

 


 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2024.06.03. 21:21

ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia program

A Mediawave Alapítvány és az Őrhegy Udvarház Közösségszervező Kft. ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia programot hirdet Európában élő alkotók számára nyárra és az őszi, szüreti időszakra egyaránt. Angol nyelvű kiírás: https://orhegyart.wordpress.com/
Magyar nyelvű fordításért írj üzenetet: orhegyudvarhaz@gmail.com

2024.03.12. 22:12

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

A korábbi évekhez hasonlóan ismét vizuális, zenei, családi és gasztroműhelyekkel várunk benneteket!

 

Részletek és jelentkezés ITT.

TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK